Estetica dentară


Albirea dinților

  • Ce este albirea dinților ? Albirea dinților poate fi un mod foarte eficient de a deschide culoarea naturala a dinților fără a îndepărta nici un pic din suprafața lor, sau a îi vătăma. De obicei nuanța naturală a dinților se schimbă într-o nuanță mai deschisă.
  • De ce aș avea nevoie să îmi albesc dinții ? Pe măsură ce trece timpul, dinții se înnegresc puțin cate puțin. Acest lucru se întâmpla din motive interne sau externe. Cele interne sunt cauzate de schimbări în smalțul sau în dentina dinților datorită expunerii la nivele înalte de fluoruri sau tetracicline, folosirii masive de antibiotice în perioada copilăriei, tulburărilor de dezvoltare, cariilor dentare, restaurărilor, problemelor canalului radicular, și traumelor. Cele externe sunt cauzate de alimentele pe care le consumăm sau de obiceiurile pe care le avem – de exemplu, ceaiul, cafeaua, fumatul, sucul de coacăze, vinul roșu, sau unele mâncăruri pot avea un efect asupra culorii dinților noștri.

    Unii oameni au în mod natural o nuanță un pic mai gri a dinților lor. Alți oameni au dinții puțin pătați. Aceste lucruri se pot întâmplă datorită degradării naturale a dinților, sau datorită unor boli apărute în perioada în care se formau dinții. Există deci un număr de motive pentru care ați putea dori să vă albiți dantura.

    Fiecare persoană este diferită, și așa cum parul și culoarea pielii variază, așa și dinții. Foarte, foarte puțini oameni au dinții albi-strălucitori în mod natural. „Calculul” dentar (tartrul) va afecta de asemenea culoarea. Unii oameni au pete sub smaltul dinților, sau în unele cazuri crăpături microscopice pot apărea în dinți, ceea ce va duce la pătarea lor.
  • Ce implică albirea dinților ? Dentistul va evalua mai întâi starea danturii pentru a vedea care ar putea fi cea mai potrivită metodă pentru dumneavoastră. Albirea profesională a dinților este metoda cea mai uzuală deoarece, deși sunt folosite soluții puternice de albire, restul gurii dumneavoastră, ca și gingiile, sunt protejate de aceste materiale. Această procedură este extrem de eficientă, și vă transformă dinții într-o singură ședința – dinții se pot albi cu 10 grade de alb în numai aproximativ o oră.

    Această procedură efectuată la dentist poate fi urmata de o alta etapă , cea a albirii dinților la dumneavoastră acasă. Veți primi niște „gutiere” făcute special pe măsura dinților dumneavoastră – ele se vor potrivi perfect pe dantură. Agentul de albire este pus în aceste gutiere, și veți primi instrucțiuni despre cum va trebui să le folosiți acasă. Acest agent de albire este de obicei peroxid de hidrogen. Pe măsură ce aceasta substanță lucrează, oxigenul din ea intră în smalțul și în dentina dinților, și le schimbă culoarea.
  • Cât durează albirea dinților ? Durata totală a tratamentului de albire variază cu gradul de colorare al dinților dumneavoastră, și, desigur, cu nuanță de alb dorită, dar de regulă durează intre 7-10 zile pentru tratamentul de albire acasă. Mai întâi, veți avea nevoie de 2 vizite la dentist – acesta va trebui să vă ia o amprentă dentară iar tehnicianul va pregati niste gutiere ce vor acoperi toată suprafața dinților. In aceste gutiere veti aplica gelul de albire pe o perioadă de o jumătate de oră sau de o oră in funcție de concentratie. Vi se va spune exact cât timp trebuie să continuați acest tratament, și cât trebuie să dureze fiecare astfel de „ședință”. Este important să respectați aceste instrucțiuni pentru a obține rezultatul dorit. Există de asemenea și câteva produse care pot fi aplicate pe perioade de până la 8 ore o dată, cu o concentratie mai slabă, dar mai dificil de tolerat.
  • Mai există și alte soluții ? Mai există încă o metodă, numita „albire in-office”. Pe suprafața dinților dumneavoastră se aplică un gel special, cu o concentratie mai mare decât cea folosită pentru tratamentul acasă, și apoi o lumină puternică va face să înceapă reacția acestui gel cu emailul dinților. Pe durata acestui tratament o substanță specială de protecție se va pune peste gingiile dumneavoastră. Această metodă nu se poate folosi la orice pacient – dentistul va trebui să evalueze starea danturii dumneavoastră pentru a vedea dacă vi se poate aplica. Procedura durează în total între una și două ore.
  • Câtă vreme vor rămâne dinții mei albi și frumoși ? Efectul unei albiri a dinților durează în medie până la trei ani. Desigur, însă, aceasta variază de la persoană la persoană. Efectul va dura mai puțin dacă fumați, mâncați sau beți alimente care pătează dinții.
  • Care ar putea fi efectele secundare ? Unii oameni au raportat că au simțit o sensibilitate la rece sau cald imediat după tratament. Alții au avut un disconfort în gingii, sau au remarcat unele pete albe la rădăcina dinților sau pe gingie. Aceste efecte sunt însă temporare, și trebuie sa dispară la câteva zile de la terminarea tratamentului. Dacă totuși unele astfel de efecte secundare persistă mai mult decât atât, trebuie să îi spuneți aceasta dentistului.
  • Ce trebuie să știu despre kiturile de albire a dinților în vânzare liberă în magazine ? Aceste produse sunt mai ieftine dar nu sunt întotdeauna evaluate din punct de vedere al securității, Așadar exista o șansă ca aceste produse să vă afecteze sănătatea dinților și a gingiilor. Deoarece albirea dinților este o procedura destul de complicată, vă recomandăm să cereți oricum sfatul unui dentist înainte de a începe un astfel de tratament.

    Legile și regulamentele care guvernează vânzarea acestor produse diferă de la o țară la alta. Trebuie să fiți atent și prudent cu kiturile vândute pe net, deoarece unele pot conține acizi slabi, sau abrazivi.
  • Cât de sigure sunt centrele de înfrumusețare, și esteticienii ? În Europa și în alte țări din lume albirea dinților poate fi făcută, în mod legal, numai de către dentiști. Așadar albirea dinților în centrele de înfrumusețare este ilegală. În aceste țări este ilegala furnizarea produselor de albire care conțin mai mult de 0.1% peroxid oricui altcuiva decât dentiștilor. Aceste regulamente există pentru a vă proteja. Ele asigură faptul că oricine face cuiva un astfel de tratament de albire are priceperea și cunoștințele necesare pentru a nu pune în pericol sănătatea dinților sau a gingiilor.
  • Ce trebuie sa știu despre pastele de dinți numite „de albire” ? Există pe piață un număr de paste de dinți numite „de albire”. Deși ele nu schimba culoarea naturala a dinților, ele pot fi folosite la îndepărtarea petelor, restaurând astfel culoarea naturală a dinților. De aceea, ele pot îmbunătăți aspectul zâmbetului dumneavoastră. De asemenea, aceste produse vor prelungi efectul de albire obținut la albirea dinților de către dentist.
  • Pot aplica acest tratament unui singur dinte care a fost supus unui tratament de canal ? Uneori, da. Mulți dinți își schimbă culoarea după ce li s-a scos nervul. În acest caz, canalul (care a conținut nervul) trebuie redeschis, și produsul de albire va fi introdus acolo, pentru a acționa din interior. Sunt necesare 3-4 sedinte.
  • Când este posibil ca albirea să nu funcționeze ? Albirea dinților înseamnă deschiderea nuanței dinților dumneavoastră, și nu înseamnă o schimbare a culorii. De asemenea, ea nu funcționează decât asupra dinților naturali, neavând nici un efect asupra dinților „falși”, ca de exemplu coroane, proteze, fațete. Daca purtați proteză, și ea s-a pătat sau decolorat, vorbiți cu dentistul dumneavoastră și cereți să v-o curețe.
  • Ce trebuie sa fac ca sa îmi mențin dinții albi după un astfel de tratament ? Majoritatea oamenilor observă că dinții și gingiile se simt mai curate după un tratament de albire. Într-adevăr, tratamentul de albire a fost mai întâi folosit pentru a însănătoși gingiile, așa că acesta este un alt efect benefic. Vă puteți menține dinții albi încercând să nu consumați prea multa mâncare și băutură care știți că vă pătează dinții. Fumatul este de asemenea un mare vinovat al pătării și colorării dinților.

Fațetarea

  • Ce înseamnă fațetarea dinților ? Fațeta (Veneer) este un strat subțire de porțelan făcut sa adere la suprafața dinților, așa cum o unghie falsa, daca vreți, se pune peste o unghie naturală. Uneori în loc de porțelan se folosește un material compozit, mai ieftin, dar nu la fel de estetic și rezistent în timp ca cel de porțelan.
  • De ce as avea nevoie de așa ceva ? Fațeta poate îmbunătăți culoarea, forma, sau poziția dinților dumneavoastră naturali. O anume nuanță de porțelan poate fi folosită pentru a corecta culoarea unui dinte din față, sau pentru a îl albi. De asemenea, fațeta poate repara aspectul unui dinte ciobit sau crăpat - porțelanul acoperă toată partea frontală a dintelui, mascând astfel și porțiunea stricată.

    În plus, se pot folosi fațetele pentru a repara mici defecte de aliniament ale dinților – de exemplu pentru a masca mici spații între dinți, atunci când folosirea aparatelor ortodontice nu este practică. De asemenea, dacă un dinte este ușor nealiniat, se poate pune o fațetă de porțelan pentru a îl aduce în linie cu ceilalți.
  • Care sunt avantajele fațetelor ? Fațetele dau dinților o aparența de sănătate, și, desigur, îmbunătățesc aspectul danturii dumneavoastră. Deoarece ele sunt foarte subțiri și sunt aplicate prin lipire (cu un adeziv foarte puternic, un fel de „super-glue”), nu este nevoie aproape deloc de vreo pregătire a dintelui. Unele tipuri de fațete, de altfel, nu necesită chiar nici un fel de pregătire (Lumineers).
  • Cum se pregătesc dinții pentru aceste fațete ? Este posibil să fie nevoie să se îndepărteze puțin din smalțul dinților dumneavoastră pentru a crea o suprafață aderentă și netedă. Stratul îndepărtat este foarte subțire (0,1 .. 0,3 mm), și este de aceeași grosime cu cea a fațetei care se va aplica, pentru a păstra o aceeași grosime totală a dintelui. Se poate administra un ușor anestezic pentru a fi siguri ca nu există nici un disconfort, deși în general acest lucru nu este deloc necesar.

    Odată ce dintele a fost pregătit, dentistul va lua un „mulaj” (o amprentă) a dintelui. Aceasta va fi dată tehnicianului, căruia i se vor comunica toate informațiile care îi sunt necesare (formă, dimensiune, pozitie). Bineînțeles, nuanța dinților înconjurători va fi luată în considerare la fabricarea fațetei pentru a fi siguri că fațeta are un aspect perfect natural.
  • Cât durează întreaga operație ? Aplicarea unei fațete necesită cel puțin trei vizite. In prima ședință se stabilește care sunt asteptarile estetice ale pacientului (forma dinților, dimensiunea lor, poziția lor pe arcadă). Se transmit aceste informații tehnicianului, care va face un modelaj de ceară al fațetelor pe un model de gips (wax-up). In a doua ședință, acesta va fi transferat pe dinții dvs (mock-up), astfel încât veți putea vedea care va fi rezultatul final.

    Daca sunteti mulțumit, se trece la etapa a doua: pacientului i se va șlefui dintele, i se va lua amprenta, și i se va stabili nuanța fațetei. In a treia ședintă se va cimenta fațeta pe dinte. Lipirea ei se face cu un adeziv special, care asigură o legatură puternică și trainică.
  • Aș putea avea nevoie de o fațetă temporară între cele doua vizite ? Deoarece prepararea dintelui nu îi schimbă aspectul, ci îl face doar puțin mai abraziv, nu veți avea nevoie de nimic temporar până la montarea fațetei. Dacă însă se îndepărtează mai multă structură dentară, se pot confecționa în cabinet fațete provizorii ce vor fi cimentate temporar pe dinți.
  • Ce urmează după cimentarea fațetei ? După ce s-a cimentat fațeta, mai sunt posibile numai unele ajustări minore. Este recomandat să așteptați puțin ca să vă obișnuiți cu ea înainte de a face modificări. Dentistul va verifica și va lustrui puțin această fațeta cam la o săptămână după ce s-a montat, ca să fie sigur că sunteți mulțumit cu ea.
  • Cât costă ? Costul acestui tratament variază de la un dentist la altul, așa că este important să discutați opțiunile de tratament, ca și prețul, înainte de a demara tratamentul.
  • Cât rezistă o astfel de fațetă ? Fațetele durează în mod normal mulți ani, dar chiar și ele se pot ciobi și crăpa, ca și dinții naturali. Dentistul vă va putea spune cam câtă vreme vă puteți aștepta sa dureze fiecare fațetă. Micile ciobiri se pot repara, dar uneori poate fi nevoie să se pună o noua fațetă în locul celei degradate. În general, ele durează între 10 și 15 de ani. Cele de porțelan sunt mai durabile și mai rezistente la pete decât cele din compozit.
  • Care ar fi alternativele ? În cazul reparațiilor minore la dinții din față se poate folosi un material cu o culoare apropiată de cea naturală. Acest lucru este excelent pentru cazurile în care dintele are o plombă, dar nu este foarte indicat dacă aveți colțurile dinților rupte. Pentru dinții care au nevoie sa fie întăriți (fie din cauză că s-au rupt, au fost slăbiți de punerea unei plombe foarte mari, sau care au avut tratament de canal) se pot folosi coroane.

Detartrajul

  • Ce este placa bacteriana ? Placa dentară este un biofilm care aderă pe dinți, proteze, implanturi, etc. În gură exista nenumărate bacterii, care fac parte din ecosistemul natural al gurii, și care în general sunt inofensive. Aproximativ 80..90% din greutatea acestui biofilm este apă, dar din ce rămâne cam 70% sunt bacterii. Cu toate acestea, ne-eliminarea plăcii prin periaj dentar regulat permite acestor bacterii să se acumuleze într-un strat gros și astfel sa provoace boli dentare. Microorganismele cele mai apropiate de suprafața dintelui încep sa producă zaharoză, deci acizi, ce vor demineraliza suprafetele dinților.
  • Ce este tartrul ? Tartrul dentar este un depozit dur ce se formează prin depunerile mineralelor din salivă pe o placă bacteriană neindepartată la timp prin periaj. Arată ca un strat albicios/gălbui între dinți sau/și de-a lungul marginilor cervicale (linia dintre coroana dintelui și rădăcină). La suprafața lui se va depune din nou placa bacteriană, iar depunerile dure vor crește ca un bulgăre de zăpadă. Progresia lui este ceea ce duce într-un final la problemele dentare, așadar este foarte important să îndepărtam aceste bacterii zilnic. Acest lucru se face cu ajutorul, desigur, al periuței de dinți, dar și al aței dentare și al periuței inter-dentare.

    Îndepărtarea tartrului este importantă deoarece el devine ușor acid, ceea ce va duce la demineralizarea dinților. Acest tartru nu poate fi îndepărtat cu periuța, acasă – această operație poate fi făcută numai în cabinetul dentar, prin curățire profesională. Iată de ce periatul și igiena zilnică vă vor scuti de drumuri ulterioare la dentist, pentru probleme ale dinților și ale gingiilor.
  • Consecințele formarii tartrului sunt:
    • Gingivita - Aceasta este o consecință a acumularii tartrului în apropierea țesuturile gingivale. Bacteriile găsite în acest biofilm determină un răspuns de apărare al organismului, care rezultă într-o inflamare localizată a țesutului. Aceasta se caracterizează prin semnele evidente ale inflamației – gingii roșii, umflate, și sângerare la periaj sau la folosirea aței dentare. Gingivita din cauza plăcii este reversibilă prin îndepărtarea cauzei, adică a plăcii bacteriene. Dacă acest lucru este însă neglijat pentru o perioadă mai lungă de timp, inflamația va începe să afecteze gingia în profunzime, acest lucru numindu-se boala parodontală sau parodontita.
    • Parodontita marginala - este o inflamatie a gingiilor care duce la distrugerea osului din jurul dinților, la nivelul maxilarului. Parodontita apare după ce s-a declanșat gingivita, dar nu toate persoanele care au gingivită vor face și parodontită. Acumularea plăcii este esențială în progresia parodontitei, deoarece bacteriile din placă eliberează enzime care ataca osul și îl fac să se dezintegreze, să se retragă, ca o modalitate de a preveni avansarea infecției. Parodontita poate fi tratată printr-un tratamnet antimicrobian local (aplicații de antiseptice și antibiotice în pungile parodontale), precum și prin manopere de chirurgie parodontală (curetajul gingival, operații extinse de curățare a țesuturilor inflamate, urmate de reconstrucție osoasă și gingivală). In tot acest timp igiena riguroasă este esențială.
    • Cariile dentare - sunt o boală infecțioasă cauzată in general de Streptococcus mutans, caracterizată prin demineralizarea acidă a smalțului, care poate de asemenea ataca țesutului organic din interiorul dinților. Toată lumea este sensibilă la carii, dar probabilitatea de dezvoltare depinde de un număr de factori personali ai pacientului - factori de risc și factori de prevenire.

      Factorii care duc la un risc ridicat de dezvoltare a cariilor sunt:
      • expunerea la fluor,
      • timpul, durata și frecvența consumului de zahăr,
      • calitatea curățirii dinților,
      • fluctuațiile fluxului salivar și ale compoziției salivei

    Acizii formați de către placa dentară duc la demineralizarea suprafeței dintelui, și, prin urmare, la formarea cariilor dentare. Saliva nu poate penetra în interiorul acumulării de plăci și, prin urmare, nu poate acționa pentru neutralizarea acidului produs de bacterii și pentru remineralizarea suprafeței dintelui.

    Detartrajul este o manoperă prin care se îndepărtează mecanic (manual sau cu ajutorul ultrasunetelor) tartrul acumulat pe suprafata dinților, la nivel supra- și sub-gingival. Prin aceasta se impiedică apariția complicațiilor descrise anterior. Detartrajul nu afecteaza în nici un fel structura dură a dinților, el elimină doar depozitele de pe dinți. Este recomandat să se efectueze această intervenție o dată la 6 luni, mai des la persoanele ce prezintă deja îmbolnăviri parodontale sau la fumători.

    Dupa detartraj este posibil ca dinții și gingiile să devină mai sensibile (la rece, cald, dulce), și/sau gingiile să sangereze ușor, dar aceste efecte dispar după câteva zile. Continuați să periați dinții foarte bine și în acestă perioadă, sau să folosiți geluri cu fluor și densensibilizante.

    Dupa detartraj se efectuează și un periaj profesional, care curăță foarte bine suprafața dinților, iar la final se aplică un gel cu fluoruri, care protejează dinții și îi face mai puțin sensibili.